2017 m. kronika

laimute 2017 m. rugpjūčio 13-16 dienomis

  Liubline (LePagauknkija) vyko jubiliejinė miesto šventė  ir tradicinė liaudies meno  ,,Jogėlos mugė“ (Jarmark Jagelionsky). Šio renginio organizatoriai pakvietė 16 tautodailininkų, kurie ne tik prekiavo savo dirbiniais, bet demonstravo amatus.

Kalviai Juozas Kavaliauskas, Juozas Stankevičius ir Egidijus Latėnas, audėjai Vitalija Monkienė ir Augustinas Monkus, vytinių juostų meistrė Bronė Surdokienė, margučių margintojos Virginija Kazancevienė ir Gitana Navickienė, popieriaus karpytojai Klaidas Navickas ir Roma Gudaitienė, verbų pynėja Agata Granicka, juvelyrė Danutė Tikužienė, muzikos instrumentų meistras Albertas Bartašius ir pirštinių mezgėja Lina Bartašienė.

Mugėje dalyvavo apie 300 meistrų iš Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Slovakijos, Vengrijos ir Lietuvos, apsilankė apie 150 tūkstančių žmonių.

Projekto organizatorė Vilniaus krašto tautodailininkų- meno kūrėjų bendrija
Projekto vadovė  Ramutė Kraujalienė

Projektą dalinai remiai Lietuvos kultūros taryba, LR Žemės ūkio ministerija, LTS Vilniaus bendrija

laimute 2017 m. liepos 21-23 dienomis

jūros Klaipėdoje, tradicinėje ,,Jūros šventėje“ dalyvavo tautodailininkai - tautinio paveldo amatininakai, naujai atidarytoje šventės zonoje pavadinimu ,,Tai, kas tikra“. Visa tris dienas amatininkai demonstravo amatą: Erikas Hincas – žiedė puodynes, Agata Granicka – pynė verbas, Sigita Milvidienė ir Vitalija Monkienė mezgė riešines ir audė rinktines juostas, Roma Gudaitienė – nėrė šiaudinius sodus, o šilutiškiai Angelė ir Vytautas Raukčiai skutinėjo margučius ir tekino medį. Šventinėje  Tautinio paveldo scenoje gražius žodžius tautodailininkams skyrė Žemės ūkio ministras ronius Markauskas ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Šie garbūs svečiai išbandė savo gebėjimus audimo ir medžio tekinimo srityje, tuo pačiu užtikrino, kad ši Tautinio paveldo alėja taps tradicine.

Projekto vadovė Ramutė Kraujalienė
Projektą dalinai remia LR Žemės ūkio ministerija

 laimute 2017 m. liepos 4-9 dienomis Vilniuje, Bernardinų sode vyko XXX tarptautinis festivalis „Baltica". Amatų miestelyje buvo demonstruojami įvairūs tautodailės žanrai, kurius pristatė  Vilniaus ir kitų šalies rajonų tautodailininkai, svečiai iš Indijos, Graikijos, Ukrainos, Latvijos, Ispanijos, Lenkijos, Pietų Korėjos.
Rengėjas Lietuvos nacionalinis kultūros centras

laimute 2017 m. liepos  5-12 dienomis
Ventės Rago ornitologijos centre vyko primityviosios tapybos pleneras ,,Pagauk paukštę“,  kuriame dalyvavo 7 tapytojai. Dalyviai buvo apgyvendinti rėmėjų - Gamtos tyrimo centro“ patalpose.
Plenero dalyvių sukurti darbai bus eksponuojami Nidos kultūros centre ,,Agila“ nuo š.m. rugsėjo 25 iki spalio 9 dienos. 
Projekto organizatorė Vilniaus krašto tautodailininkų- meno kūrėjų bendrija
Projektą dalinai remiai Lietuvos kultūros taryba

laimute 2017 m. birželio 9-11 dienomis

pleneras

Slupske (Lenkija), vyko IV-tasis tarptautinis meno festivalsis ,,Kaziukai Slupske“. Šiais metais į festivalį buvo pakviesti tautodailininkai ir tautinio paveldo amatininkai-maisto gamintojai iš Vilniaus rajono, kurie pristatė savo darbus ir organizavo edukacinius užsiėmimus: verbų pynimo, žvakių liejimo, medžio drožybos ir kt. Lenkijos tautodailininkai mielai keitėsi patirtimi  keramikos ir vilnos vėlimo srityje.

Projekto organizatorė  Vilniaus krašto tautodailininkų – meno kūrėjų bendrija
Projektą dalinai rėmė Lietuvos kultūros taryba

laimute 2017 m. balandžio 13 - gegužės 15 dienomis

Milane


Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejuje vyko Laimutės Fedosejevos paroda "Pokalbiai su protingais žmonėmis".

Tai draugų pokalbis apie gyvenimą, kasdienes mintis, svajones...

 

 

 laimute  Utenos raj. tautodailininkai Varšuvos Velykinėje mugėje

varšuvoje2017-04-02 Varšuvos etnografijos muziejuje vyko Velykinė mugė, kurioje Utenos rajono  tautodailininkės puikiai reprezentavo lietuvių liaudies  meną: Zita Indriūnienė - šiaudinius sodus ir žaislus, Julija Stankevičienė - riešines, Anelė Araminienė - drožtas skupltūras ir primityviąją tapybą.

Tautodailininkų grupei vadovavo Utenos rajono savivaldybės administracijos kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Zita Mackevičienė. Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija dėkoja LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasai Rimickaitei už tarpininkavimą ir visokeriopą pagalbą viešnagės metu, Utenos rajono merui Alvydui Katinui už sudarytą galimybę dalyvauti šiame neeiliniame renginyje.

laimute 2017-03-21 Velykinė paroda Rokiškyje

marguciai

Rokiškio krašto muziejuje vyko velykinės parodos „Oi lalu lalu“ atidarymas.

Parodoje eksponuojami Antaninos Tumėnienės margučiai, šiaudiniai sodai ir verbos, Odetos Tumėnaitės – Bražėnienės margučiai, karpiniai, lino ir medžio raižiniai

 

 laimute 2017-03-19

MilaneOdeta Tumėnaitė – Bražėnienė kartu su dukra Adele Bražėnaite Milano (Italija)

lituanistinės mokyklos kvietimu organizavo

Milano lietuvių bendruomenei margučių marginimo vašku mokymus. Mokymuose  dalyvavo per 40 mamų su vaikais.

 

   laimute Šiaulių kultūros centre nuo vasario 3 iki kovo 19 d. veikė vieno profesionaliausio ir unikaliausio Lietuvos karpinių meistro – Klaido Navicko popieriaus karpinių ir medžio raižinių paroda

Klaido Navicko Popieriaus karpinių ir medžio raižinių paroda.

laimute 2017 m. sausio 29  dieną, RF sostinėje Maskvoje, R.Goldmano žydų kultūros centre atidaryta tarptautinė žydiškų karpinių paroda  REIZELE. KARPINIŲ MENAS EUROPOS KULTŪROJE: TRADICIJOS IR ŠIUOLAIKIŠKUMAS. Šiai parodai savo karpinius pristatė tautodailininkai - meno kūrėjai Odeta Tumėnaitė Bražėnienė ir Klaidas Navickas.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija
Saskaitos Nr. LT767044060000319703  į.k. 193026218


Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija
Sąskaitos Nr. LT927044060007883669   į.k. 300620716

Vytenio g. 13, Vilnius LT-03112, Lietuva.

Pirmininkė Ramutė Kraujalienė
ramute.kraujaliene(eta)gmail.com

Tel. 2 339 509 Mob. 8 699 36 016